Kind & Jeugd

Laat ik mij mezelf even voorstellen. Mijn naam is Rubén Rodriguez da Silva en ik ben de kinderboekenspecialist van Libris.nl. Sinds januari 2020 heb ik het stokje overgenomen van Ineke van Nispen en kies ik voor de website de Kinderboekentips van de Maand. Lees elke maand mijn Kinderboek van de Maand. Meer tips van Rubén Rodriguez da Silva

Dit is met recht één van mijn favorieten van dit moment.

Het bos van Muis

William Snow

€ 19,95

Het thema van de Kinderboekenweek van dit jaar draait om de natuur. Één van de mooiste boeken die rond dit thema verschenen zijn, is Het bos van Muis. Een zeer elegant boek waarin we een heel jaar voorbij zien komen. Elk maand is anders. Dat zien we niet alleen door het steeds veranderende bos, maar kunnen we ook ervaren door de activiteiten die bij de betreffende periode horen.

We volgen Muis, die ons meeneemt van januari tot december. Terwijl de sneeuw op de kale takken ligt, blijft Muis lekker binnen onder de warme dekens. Maar als de sneeuw verdwenen is, trekt hij snel warme kleding aan om te wandelen door het bos. Als het warmer wordt, bloeien er bloemen en in de zomer zijn er volop aardbeien te vinden.

Op elke bladzijde valt er van alles te ontdekken. We kunnen niet alleen buiten rondkijken, maar ook binnen. Want als we één van de vele flapjes omslaan, krijgen we een inkijk in de huizen van de bosbewoners. Daar valt heel veel te zien en te ontdekken. Het zit vol details waardoor je niet zo snel uitgekeken bent.

Aan het einde krijgen we ook nog een uitleg over de maanden, seizoenen en de natuur. Welke vruchten, kruiden of bloemen zijn kenmerkend voor een bepaalde maand? Hoe verandert het bos door het jaar heen? Ook leren we allerlei dieren kennen, die in het bos wonen.

Het bos van Muis is een prachtig prentenboek vol nostalgische platen in typisch Engelse stijl. Liefhebbers zullen hier zeker van gaan smullen. Maar het is vooral een heerlijke ervaring om te delen met jonge kinderen. Leer ze kennismaken met de natuur en de seizoenen. Dit is met recht één van mijn favorieten van dit moment.

Een supergrappig, knotsgek, maar soms ook zeer spannend boek

Oom Onkruid

Tosca Menten

€ 12,99

Het allerleukste kinderboek in het kader van de Kinderboekenweek is Oom Onkruid van Tosca Menten. Een boek dat vol zit met natuur, maar dan wel op typisch Tosciaanse wijze. We leren allerlei planten kennen, die door niemand anders ooit beschreven zijn. Waarschijnlijk omdat ze niet aantrekkelijk genoeg zijn. Want wie zit er nu te wachten op zwaar depressieve of zeer agressieve planten. Zelfs de mooiste bloemen maken schilders radeloos, omdat ze nooit stil kunnen staan.

Oom Onkruid gaat over de bijzondere vriendschap tussen Boris en Freddie. Dat klinkt misschien niet speciaal, maar Boris is een doodnormale jongen en Freddie is een reusachtige plant. Tot nu is er verder nog niets aan de hand. Er is echter een probleempje. Freddie is dol op vlees. Het begint met vliegende vliegen en dat is geen probleem. Maar wanneer er vliegende vogels en zelfs vliegende katten (dat moet je maar zelf gaan ontdekken) op het menu staan, is het probleempje een echt probleem. Er is maar één oplossing: Freddie moet vegetariër worden (of is hij dan eigenlijk een kannibaal?)!

Boris gaat Freddie trainen om alleen nog maar plantaardig voedsel te eten. Maar zoals het altijd gaat als mensen zich met de natuur bemoeien, het gaat hopeloos mis. Want de natuur kan wel veranderen, maar laat zich nooit dwingen. Steeds als Boris een poging doet, lijkt het eerst goed te gaan maar gaat het vervolgens van kwaad naar erger. En waar houdt de liefde voor vlees op? Want Freddie wordt steeds groter en zijn muil dus ook.

Oom Onkruid is een doorlopend verhaal, dat voortdurend onderbroken wordt voor reclamespotjes, advertenties en krantenknipsels. Je zou deze kunnen overslaan, maar ik kan je aanraden om ze toch te lezen. Ze zijn namelijk enorm grappig.

Tosca Menten houdt van woordgrapjes en uiteraard staan ook die weer in dit boek. ‘Als ik er niet was geweest, was jij er geweest.’ roept oom Onkruid als de situatie weer eens flink uit de hand is gelopen. Ze komen ook veelvuldig voor in de vele hilarische advertenties, zoals een middel tegen het niesen voor hooi met hooikoorts of matrassen en beddengoed voor bloembedden.

Een supergrappig, knotsgek, maar soms ook zeer spannend boek dat ook ver na de Kinderboekenweek de moeite waard is om te lezen. Laagdrempelig, maar kwalitatief weer van hoog niveau. Tosca rules!

Ook dit tweede deel van Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. is weer meesterlijk.

Bureau Speurneus en de junglebende

Jozua Douglas

€ 15,99

Jozua Douglas is al jaren een begrip in Kinderboekenland. Als je nog nooit van Costa Banana of de Verschrikkelijke badmeester hebt gehoord, heb je nog heel wat in te halen. Sinds kort is hij begonnen met een nieuwe serie en na twee delen mag ik wel concluderen, dat het opnieuw een succes is. Het is zeer grappig en er zit lekker veel actie in. Bijzonder leuk zijn ook de verbindingen met de andere boeken. Zo keren we in ‘De Junglebende’ terug naar Costa Banana.

In het vorige deel richtte meneer De Bruin een detectivebureau op, want hij is ervan overtuigd dat zijn zoon Lev de beste speurneus ooit is. Maar toen lazen we al dat ze daardoor in recordtempo in de grootste problemen kwamen. In dit nieuwe deel is het niet anders. Meneer de Bruin leert niet van zijn fouten, en Lev moet weer de hulp inschakelen van zijn vrienden om zijn vader te redden.

Dit keer gaan ze naar Costa Banana om op zoek te gaan naar een verdwenen persoon, maar wanneer ze daar aankomen blijkt deze weer teruggekeerd te zijn. De kinderen hebben het gevoel dat ze daar om een heel andere reden naartoe gelokt zijn en besluiten uit te zoeken waarom. Dat blijkt nog niet zo makkelijk, want de situatie wordt steeds gevaarlijker en de vader van Lev laat voortdurend blijken dat hij een totaal waardeloze detective is.

Ook dit tweede deel van Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. is weer meesterlijk. Het verhaal leest heerlijk weg en is opnieuw het bewijs dat ook laagdrempelige boeken hoge kwaliteit kunnen hebben. De illustraties van Geert Gratema zijn weer steengoed. Het doet me ergens denken aan het werk van Quentin Blake, omdat ze ogenschijnlijk zo eenvoudig lijken. Kortom een toptitel voor de Kinderboekenweek of bijvoorbeeld als cadeau voor de feestdagen.

Dit is een parel voor liefhebbers van een wat serieuzer verhaal.

Bliksemkind

Hans Hagen

€ 16,99

Hans Hagen is een begrip binnen het genre van de kinderpoëzie, maar met Bliksemkind laat hij zien dat hij ook op meesterlijke wijze een lang verhaal kan vertellen. En dat doet hij op een niet-alledaagse manier zoals eigenlijk alleen een dichter dat kan. Want hiervoor laat hij alles en iedereen aan het woord komen.

Yoko wordt geraakt door de bliksem. Op hetzelfde moment wordt ook een steen geraakt en beiden zijn vanaf dan onlosmakelijk met elkaar verbonden. De steen ligt in de hand van Yoko en blijkt genezende krachten te hebben. Zodra dit bekend wordt, komt iedereen uit de wijde omgeving langs om door Yoko aangeraakt te worden. Haar familie ziet hierin een middel om veel geld te verdienen.

Yoko is diep ongelukkig, want haar vertrouwde leventje moet wijken voor de hebberigheid van haar omgeving. Zelfs de mensen uit het dorp proberen van de situatie te profiteren. Kinderen gaan niet meer naar school, want zij moeten van hun ouders meehelpen om zoveel mogelijk geld te verdienen aan de de stroom van mensen. En niemand maakt zich druk om Yoko, die niets liever wil dan een einde maken aan dit hele circus.

Het verhaal wordt stapje voor stapje verteld. Niet alleen door Yoko of de mensen om haar heen, maar ook door de natuur en voorwerpen. Zo komen onder andere de steen, de bliksem, een oude badkuip en een emmer aan het woord. En elk heeft een eigen kijk. Het is fascinerend om te ontdekken op hoeveel verschillende manieren het verhaal verteld kan worden.

Bliksemkind is een jeugdboek, maar met een zeer volwassen insteek. Hoewel het zeer geschikt is voor kinderen vanaf 10 jaar, is het naar mijn idee zelfs nog passender voor de 12+ doelgroep. De prachtig geschreven tekst wordt aangevuld met schitterende illustraties van Martijn van der Linden. Dit is een parel voor liefhebbers van een wat serieuzer verhaal. Een absolute aanrader!

Nieuwe kinderboeken

Bekijk alle boeken
IJzer | Holly Black | 9789022595503 € 20,00
Game on | Cis Meijer | 9789026161834 € 15,99
Pony | R.J. Palacio | 9789045127293 € 18,99
Fake! | Carry Slee | 9789048860838 € 17,99

Top 5 kinderboeken

Besproken in aflevering 73

Pony | R.J. Palacio | 9789045127293 € 18,99
Grimm | Grimm | 9789056375287 € 39,99
pro-mbooks3 : libris